Brock Pokémon Fakta

Brock

Den första Pokémon Gym-ledaren är en av de viktigaste karaktärerna inom franchisen. Han är en mästare på stentyper av Pokémon och att flirta med tjejer.

Den första Gymledaren som fans av både Pokémon-spelen och animeserien fick se var Brock. I Pokémon Red & Blue är han ledaren för Pewter City Gym och han specialiserar sig på Pokémon av Sten-typ. Beroende på vilken starter du valde var Brock antingen mycket lätt eller så svår att du tvingades använda något annat än din starter-Pokémon. I animen gjorde han sitt första framträdande i det femte avsnittet av serien, kallad "Showdown In Pewter City". Ash får en badge från gymmet, trots att han faktiskt inte besegrade Brock i en match. Brock lämnade gymmet när hans far återvände för att ta över det, och han skulle följa med Ash på sitt äventyr som en av hans mest trogna följeslagare.

Tillsammans med Misty är Brock den mest välkända av alla Pokémon Gymledare, och han är en av de mest igenkännbara karaktärerna i hela franchisen. Han har dykt upp i nästan varje generation av spelen och har medverkat i många olika anpassningar av franchisen.

Det var länge sedan Brock var en huvudkaraktär i Pokémon, och många fans kanske inte känner till den intressanta historien som denna karaktär har. Vi är här idag för att avslöja hemligheterna om Brock. Från anklagelser om rasism (från hans egen skapare) till mysteriet med hans ögon. 

Tröja Pokémon Gengar

1. Borttagen från serien

Pokémon var aldrig tänkt att vara en långvarig franchise. Spelserien var ursprungligen tänkt att avslutas med Pokémon Gold & Silver, och animen skulle avslutas med den första filmen. De överraskande framgångarna för spelen och animen ledde till dess förlängning, och det fortsätter ända fram till idag.

På grund av de problematiska utvecklingsstadierna av Pokémon Gold & Silver var skaparna av animen tvungna att komma på en utfyllnads-säsong för att ha material efter Indigo League. Efter att Ash och Gary förlorar sin första Pokémon-turnering skickar Professor Oak iväg Ash för att hämta ett mystisk föremål som kallas GS Ball. Ash reser till Orange Islands där han sedan vinner sin första turnering.

Under deras äventyr i Orange Islands lämnade Brock gruppen för att stanna hos Professor Ivy. Han ersattes av den sympatiske men tråkiga Tracey Sketchit. Anledningen till denna förändring var den ökande populariteten för Pokémon över hela världen. Skaparna av serien ansåg att Brocks utseende kunde uppfattas som rasistiskt utanför Japan, så de bytte ut honom mot en karaktär som var tydligt vit. Den här förändringen fick motsatt effekt då fansen blev rasande över att den älskade Brock togs bort från serien. Brock skulle senare återvända till huvudgruppen i Pokémon: The Johto Journeys, och Tracey blev degraderad till att städa Professor Oaks labb...

2. Han sjöng en skrämmande sång om sjuksköterska Joy och polis Jenny

Pokémon är likvärdigt med The Simpsons när det kommer till sånger framförda av ensemblen. Sådana sånger som den ursprungliga teman för serien och Pokérap har tagit sig in på Pokémon-sammanställningsalbum. Enbart animeserien och filmerna har lett till skapandet av sex olika album.

Ett av slutteman som spelades under Johto-säsongen av animeserien kallades "Two Perfect Girls". Det var en förkortad version av en längre låt som släpptes på skivorna "Totally Pokémon" och "Pokémon 3: The Ultimate Soundtrack". Låten är en kärleksballad, framförd av Brock's röstskådespelare, Eric Stuart. Brock sjunger om hur han kämpar med att välja mellan Officer Jenny och Nurse Joy. Trogen sin natur avslutar han låten genom att jaga en helt annan tjej.

"Two Perfect Girls" är avsedd att vara en rolig låt, men vissa av texterna avslöjar lite om Brocks attityd gentemot kvinnor. Texter som "Jenny, om att älska dig är ett brott, så döm mig nu och jag kommer att avtjäna straffet" är precis som att be om ett kontaktförbud. Förhoppningsvis kan Brock ta Pokémon-uppfödningskurser i fängelset.

3. Hans fullständiga namn har avslöjats

Efternamn är inte så viktiga för karaktärer i fiktion. I Pokémon har du bara några exempelvis Misty, Jessie, James, May och Serena. Ashs efternamn är en uppfinning i den engelska dubbningen, eftersom han bara kallas Satoshi i den japanska originalversionen av programmet.

Trots att Brock kommer från en stor familj har hans efternamn aldrig nämnts i programmet. Å andra sidan har inte heller Mistys efternamn nämnts (och vi ser även flera medlemmar från hennes familj). Ash reste med båda dessa personer i flera år och frågade aldrig en enda gång efter deras fullständiga namn. En alternativ lösning är att många karaktärer i Pokémon bara har artistnamn, som Sting eller Shakira. Detta är faktiskt mer meningsfullt, eftersom det är en enorm slump att tränaren med stentyper heter Brock. Det förklarar varför många karaktärer har skämt-namn i Pokémon, och att alla förmodligen heter något som John Smith (eller dess japanska motsvarighet) tills de väljer en Pokémon-typ.

Brocks efternamn avslöjades slutligen av hans röstskådespelare, Eric Stuart, tillbaka 2006. Under en intervju med K-Zone Magazine avslöjade Stuart att Brocks efternamn är Harrison. Denna information bekräftades av ledtrådar i animeserien.

4. Kaotisk familjesituation

Som en franchise har Pokémon alltid haft etablerade handlingssyften. Ash vill alltid vara den bästa. Detta innebär att bli en Pokémon-mästare. Vad det faktiskt innebär att vara en mästare är inte helt klart. Måste man fånga dem alla? Måste man vinna en liga? Måste man besegra De fyra bästa och mästaren också?

Ashs strävan efter dessa vaga mål har gett Pokémon en tajt formel. Det innebär att serien sällan hanterar verkliga livsproblem, som vissa barnprogram gör. Även om många kallade Digimon för en Pokémon-kopia - var Digimon mer förankrat i verkligheten och hanterade frågor som föräldraövergivande bredvid allt monsterbekämpande.

Karaktären med den mörkaste bakgrunden i hela serien måste vara Brock. Hans föräldrar lämnade honom för att ta hand om sina många syskon medan de själva gav sig ut på sina resor. Han var också tvungen att vara en heltids Gymledare vid 15 års ålder. Först när hans far återvände blev Brock befriad så att han kunde ge sig ut på sin resa med Ash. Hans mor återvände senare och förvandlade Pewter City Gym till ett Vatten-typ Gym. Brocks bror, Forrest, blev så småningom ledare för Pewter City Gym (med Brocks hjälp) och de stackars barnen behöver inte sina försumliga föräldrar längre.

5. Han fick den sämsta repliken i den engelska dubbningen

Censur var vanligt förekommande i de tidiga dagarna av Pokémon-franchisen. Det berodde inte på att skaparna medvetet var känsliga. Serien blev en överraskande framgång på alla fronter, och det var aldrig ursprungligen planerat att den skulle släppas i västvärlden. Serien hade redan några kontroverser bakom sig innan den lämnade Japan, som till exempel avsnittet med Porygon som orsakade anfall. Det innebar att serien redan var under hård granskning innan den kom till Amerika.

En del av förändringarna som gjordes i serien är lätta att förklara, som att klippa bort avsnitt som visade vapen. Vissa scener med överdriven våld och sexualitet tonades ner eller togs bort helt. Tydliga referenser till japansk språk och kultur ändrades också för att vara mer begripliga för utländska tittare.

Den mest egendomliga förändringen kom med maten. Ash och hans vänner ses ofta äta japanska rätter under sin resa. En av de vanligaste maträtterna i serien är onigiri, som är risbollar inslagna i sjögräs. Karaktärerna i serien brukade ofta kalla dem för olika saker i den engelska dubbningen.

Stackars Brock fick det värsta namnet på en matförsåt någonsin. Han var tvungen att kalla vissa onigiri för "smaskiga syltfyllda munkar".

Brock Pokémon Fakta

6. Brock fuskar

När du spelar de ursprungliga Pokémon-spelen kan ditt val av start-Pokémon avgöra svårighetsgraden i striden mot Brock. Om du valde Bulbasaur eller Squirtle borde han inte utgöra något problem. Bara se till att höja din start-Pokémon tillräckligt så att den har lärt sig Leech Seed/Bubble och kör över alla i Pewter City Gym.

Om du valde Charmander eller spelar Pokémon Yellow och har Pikachu blir striden svårare. Det beror på det begränsade antalet Pokémon tillgängliga för dig att fånga innan den här punkten. Ditt bästa alternativ är att fånga en Caterpie och utveckla den till Butterfree (så den kan använda Confusion) eller höja en av Nidorans för att kunna använda Double Kick.

Brock har en hemsk hemlighet i de tidiga spelen - att han fuskade! Brocks Onix kan Bide, trots att den inte kan lära sig draget förrän på nivå 15 (hans Onix är antingen nivå 12 eller 14, beroende på spelet). När du strider mot honom i Heart Gold & Soul Silver har hans Rhyhorn förmågan Sturdy, trots att Rhyhorn inte kan ha Sturdy-förmågan.

7. Han går ibland utan tröja

Den ursprungliga Game Boy var inte direkt ett kraftpaket när det kommer till hårdvara. Detta blir tydligt i de tidiga Pokémon-spelen, då de var fula och en buggig röra. Det är därför det tog sex spel innan du kunde spela som en tjej, och varför allting var så obalanserat bland Pokémon-typerna. Som fans klandrar vi generellt inte första generationens spel för detta. Vi tenderar att se på dem genom ett nostalgi-filter, och åtminstone uppskattar vi dem för att de lade grunden för det som skulle komma.

Det är på grund av Game Boys lilla skärm och svaga grafik-hårdvara som vissa av de ursprungliga Pokémon-designerna såg konstiga ut. Vissa av designerna såg bara riktigt fula och malplacerade ut, som Machoke eller Golbat.

Dessa konstiga designer gällde också vissa av de mänskliga karaktärerna. Brocks ursprungliga design fick honom att se ut som att han inte bar någon tröja. Medan det kan diskuteras om det verkligen är fallet (det är svårt att avgöra på grund av den udda vinkeln), tog vissa andra former av Pokémon-media upp det. Under sin första strid mot Red och Blue i Pokémon Adventures-mangan, kämpade Brock medan han var i bar överkropp.

8. Långvarig följeslagare

Pokémon-franchisen skapades i Japan år 1995. Det innebär att Pokémon nu är över 27 år gammalt och fortsätter vara framgångsrikt.

Även om spelen först kom i Japan, introducerades Pokémon i Amerika med den animerade serien. Programmet har sänts ända sedan dess, och Ash har fortsatt kämpa, även om han inte har utvecklats mycket som karaktär.

Under programmets gång har Ash haft många olika följeslagare. Han hade Misty, Brock och Tracey med sig under de tre första säsongerna. Sedan dess har Ash haft en roterande lista av följeslagare som vanligtvis lämnar honom när han reser till en ny region. Han hade May och Max i Hoenn, Dawn i Sinnoh, Iris och Cilian i Unova, samt Clemont, Bonnie och Serena i Kalos.

Av alla manliga följeslagare har Brock varit den som har varit med längst hittills. Han följde med Ash genom största delen av Kanto, Johto, Hoenn, Kanto igen och Sinnoh. Han är också en av karaktärerna som har medverkat flest gånger. De enda som har medverkat mer är Ash, Pikachu och Team Rocket.

9. Han träffade en gång en tjej som var attraherad av honom (av en bisarr anledning)

Pokémon Emerald introducerade ett nytt post-spelområde i serien, känt som Battle Frontier. Battle Frontier skulle senare dyka upp i olika spel, som Pokémon Platinum och Pokémon Heart Gold & Soul Silver. Battle Frontier är i grund och botten en enorm temapark för Pokémontränare som älskar att strida. Den är uppdelad i olika faciliteter, som Battle Tower och Battle Pyramid. Varje facilitet har olika regler, som att ditt lag måste strida medan det kontrolleras av datorn, eller att du bara kan använda andra människors Pokémon.

Battle Frontier gjorde sin entré i Pokémon-animen. Ash och hans följeslagare från Hoenn (Brock, Max och May) reste genom Kanto och utmanade de mäktiga Frontier Brains - ledaren för varje facilitet.

En av Frontier Brains gjorde ett intryck på fansen. Pike Queen Lucy är Battle Pikes Frontier Brain, en enorm facilitet i form av en Seviper. I spelen är Pike Queen Lucy bara ännu en bossstrid för spelaren. I animen är Pike Queen Lucy en av bara några kvinnor som delar en ömsesidig attraktion med Brock.

Det är inte förrän vi ser Pike Queen Lucys team av Pokémon som vi får reda på varför hon gillar Brock. Alla hennes Pokémon som hon har hemma har sina ögon ständigt slutna... precis som Brock. Hon har en Snorlax, Abra, Swinub, Skitty, Makuhita och en Cyndaquil i sitt hem. Det är tydligt att hon tycker om denna look.

Stackars Brock, han spenderar sitt liv med att jaga efter Officer Jenny och Sjuksköterska Joy, men han lämnade sin riktiga perfekta tjej kvar i Kanto.

10. Han fångade en av Ashs Pokémon åt honom

Kanto Safari Zone är ett kontroversiellt ämne när det gäller animen. Det enda avsnittet som fokuserade helt på det var "The Legend of Dratini"... ett avsnitt som aldrig blev dubbat till engelska. Anledningen till detta är enkel, avsnittet har flera scener där en karaktär tar fram och använder en revolver. Man kan inte visa realistiska vapen i barnprogram i Amerika. 4Kids försökte aldrig ens dubba detta avsnitt och flyttade dess huvudevenemang (Ash och hans Tauros) till andra avsnitt.
Brock Pokémon Fakta

Det var under händelserna i "The Legend of Dratini" som Ash fångade trettio Tauros. Det är troligt att det enkla sättet för en förlorare som Ash att fånga så många Tauros anses vara ett internt skämt för fansen. I Pokémon Red & Blue är chansen att stöta på en Tauros i Safari Zone mycket låg, och de tenderade att springa iväg innan du fick chansen att locka/fånga en.

En av Ashs Tauros visade sig vara en mycket kraftfull Pokémon och skulle hjälpa honom mycket under Orange Islands. Inte alla Tauros fångades faktiskt av Ash. Brock fångade en av Tauros åt honom med Ashs Safari Balls. Även om det var Brock som fångade den tillhörde Pokémonen ändå Ash.

11. Brocks ursprungliga röstskådespelare lämnade branschen och blev en musiker

Den ursprungliga engelska röstensemblen för Pokémon-animen var en del av programmet sedan dess ursprungliga sändning år 1998. År 2006 började det cirkulera rykten på nätet om att de alla skulle bli utbytta.

Från 1998 till 2006 dubbades Pokémon till engelska och redigerades för sändning av 4Kids Entertainment. Eftersom programmet förlorade popularitet i Amerika började Pokémon USA leta efter en billigare distributör. Till slut valde de TAJ Productions, som valde att använda en ny ensemble av ljudimitatörer för Pokémon-karaktärerna.

Några av de ursprungliga röstskådespelarna vände sig till fansen för hjälp, som Maddie Blaustein, den ursprungliga rösten för Meowth. Dessa ansträngningar var dock förgäves och programmet förlorade sin ursprungliga ensemble.

Eric Stuart var rösten för Brock i nästan ett decennium. Han gav också röst åt andra stora karaktärer i programmet, som James och Butch. Han medverkade även i andra 4Kids-dubbade program. Han spelade Seto Kaiba i Yu-Gi-Oh och DikDik Van Dik i Ultimate Muscle. Eric Stuart ägnar inte längre mycket tid åt röstskådespeleri, utan fokuserar främst på sin musikkarriär. 

12. Han kan upptäcka personer som klär sig i kläder av det motsatta könet (förutom när Ash gör det)

Pokémon som en franchise har alltid varit okej med karaktärer som korskläder sig. Team Rocket har särskilt inga problem med att klä ut sig som det motsatta könet. Detta har alltid framställts som en del av deras ökända förklädnader, snarare än något som har att göra med könstillhörighet. De senaste Pokémon-spelen har till och med inkluderat en transkaraktär (även om denne något tonades ner i den engelska versionen).

Det har etablerats i animen att Brock kan avgöra om en man korskläder sig som kvinna. Detta beror på hans hormonella attraktion till kvinnor. Om den attraktionen inte finns där, kommer han veta sanningen. Det finns dock ett stort undantag från detta, och det är när Ash klär ut sig som en tjej.

Precis som Team Rocket har Ash korsklätt sig vid flera tillfällen. Denna inkarnation av Ash kallas "Ashley" av fansen. Han klädde ut sig som en fransk städerska i avsnittet "Tanks for the Memories", han bär en vacker blå klänning i "Beauties Battling for Pride and Prestige!", och han klädde ut sig som en ung blondin i "Pokémon Scent-sation!". Det var under detta avsnitt som han klädde ut sig som en tjej för att kunna komma in i Celadon Citys gym. Det var då som Brock inte kunde avgöra att Ashley egentligen var Ash i förklädnad.

13. Han kan skilja poliserna Jenny åt (genom att fuska)

Brock har alltid visats vara förälskad i varje Officer Jenny och Nurse Joy han träffar (om inte den läskiga låten "Two Perfect Girls" redan har uppmärksammat dig om detta). Denna nivå av attraktion ger Brock förmågan att kunna skilja de olika Jennys/Joy åt från varandra.

Medan Nurse Joys är identiska inom varje region, har Officer Jennys alla en ledtråd om sin utnämnda stad på sina kläder. När vi var barn såg vi aldrig denna uppenbara ledtråd, och vi trodde alla att Brock kombinerade sin perversion med ett minne likt Rain Man.

Ledtråden finns på hatten. Varje Officer Jenny bär en hatt som bär symbolen för deras valda jurisdiktion. Brock kunde avgöra deras identitet vid första ögonkastet, eftersom han kände till alla symboler utantill. Brock inser förmodligen inte att denna typ av kunskap bara är ännu ett bevis för hans oundvikliga kontaktförbud.

14. Tränar för att bli en Pokémon-doktor

När Brock först dök upp i animeserien var han ledare för Pewter City Gym. Han övergav snabbt denna position eftersom han ville resa runt i världen och lära sig sättet att vara en Pokémon-uppfödare. Problemet med detta mål är att avel är kopplat till sexuell aktivitet, och till och med Pokémon-spelen ignorerar detta. Om du lämnar två Pokémon på dagiscentret dyker ett ägg bara upp efter att du har tagit ett visst antal steg, utan någon förklaring om hur det hamnade där. Speltillverkarna lämnade klokt nog de smutsigare sakerna åt det mörkare hörnet av internet och använde bara den enkla förklaringen om var Pokémon-babys kommer ifrån, som i Dumbo.

Detaljerna kring Pokémon-uppfödning handlade mer om att mata Pokémon med rätt mat och ge dem rätt vård för att säkerställa att de är friskare. Detta kopplades till Brocks andra funktion i gruppen eftersom han lagade mat åt både Ash och Misty under deras resa.

Innan han lämnade programmet bestämde sig Brock för att istället bli Pokémon-doktor. När Ash åkte till Unova beslutade Brock att stanna i Kanto och utbilda sig till läkare samtidigt som han hjälpte sin bror att bli ledare för Pewter City Gym. I hans få framträdanden sedan dess ser vi att Brock fortfarande genomför sin medicinska utbildning.

15. Han har öppnat sina ögon

Den mest minnesvärda delen av Brocks design är det faktum att han aldrig öppnar sina ögon. Han reser runt i världen som en Daredevil och vet vad som pågår, trots att hans ögon är ständigt slutna. Den japanska personalen i anime-serien trodde att denna design kanske skulle anses vara rasistisk när serien nådde en global publik. Det uppstod dock aldrig någon sådan kontrovers. Som vi såg med anklagelserna om rasism kring Jynx var det inte som om serien var okänd för kontroverser.

Brocks rykte som en person som aldrig öppnar sina ögon är dock vilseledande, eftersom han har öppnat dem vid flera tillfällen.

I avsnittet "En kunglig bedrift" öppnar Brock frivilligt sina ögon för första gången när han leker runt med Larvitar. Han öppnade också upp sina ögon när han brändes av Charmander i avsnittet "Ninja-Pokémon-duellen" och när han blev träffad av Jessies Arbok i "Vem får behålla Togepi?".

Brock Pokémon Fakta

16. Takeshis Paradise

För de som inte lägger märke till sluttemat i serien är "Takeshi's Paradise" den nionde avslutningssången i serien. Ända sedan början skulle Brock vara en del av ett återkommande skämt när han skulle underhålla en levande publik. Varje gång Brock behöver underhålla människor, antingen som en distraktion eller något mellanspel, sjunger han nästan oavbrutet "Takeshi's Paradise" med mycket lite variation.

Enligt Brocks egen berättelse beror detta på att "Takeshi's Paradise" är den enda låten han kan. Det blir ännu roligare med tanke på att Brocks japanska dubbnamn är Takeshi.

17. Glömmer inte sina vänner

Trots att han var borta under en stor del av serien glömmer Brock aldrig sina vänner. I en särskild episod av Diamond and Pearl avslöjades det att Brock har bilder på Ash, Misty, Max, May och till och med Piplup och Pikachu som minnessaker.

Tydligen tittar han på dem ibland när han studerar för att bli en Pokémon-doktor. Även om det bara är en kort påminnelse är det trevligt att se hur nära Ash och hans vänner är även när de är ifrån varandra.

18. Populär bland damerna

Romantisk avvisning är märkligt nog en central sak i japansk komedi. Otakus överallt vet redan om det och älskar biten där Side Character A blir avvisad av Tjej #1,899 och dras iväg av Kvinnlig Medlem B i rollistan. Det är en anime-trop som Brock bär mycket bra, men det är inte en som serien är rädd för att bryta. I lite mer än några fall lyckas Brock faktiskt hitta tjejer som besvarar hans känslor.

Denna lista inkluderar Wilhomena, Natalie, Autumn, Lucy (tränaren som var känd för att vara intresserad av hans ögon), och, allra nyligen, Kahuna Olivia.

19. Han har mött Cilan

Länge efter att ha lämnat serien i Diamond and Pearl, men strax innan han skulle återvända i Sun and Moon, skulle Brock faktiskt göra en överraskande cameo i Pokémon Black and White. Under denna säsong reste Ash med en draktypstränare som heter Iris och Pokémon-kännaren Cilan.

Som en kännare skulle Cilan ta rollen som "Brock" i gruppen som någon som visste mycket om Pokémon och som tog hand om dem. Detta skulle komma till nytta när han korsade vägar med en viss läkare i träning. De två skulle snabbt bli vänner och gå vidare för att hjälpa en Gyarados. Tyvärr skulle de lämna varandra utan att någonsin lära sig den andres namn eller deras relation till Ash Ketchum.

20. Hans mamma använder vattentypens Pokémon

Middagar måste vara konstiga hemma hos familjen Harrison. Medan Brock var borta med Ash under en av hans resor hade hans mamma, Lola, tydligen återvänt till Pewter Gym för att förödmjuka gymmets arv på ett storslaget sätt. För oinvigda dikteras Pokémon av sten/sax/påse-reglerna, vilket innebär att vatten-typens Pokémon har fördel över sten-typen.

Brocks pappa och Pewter Gym i sin helhet specialiserar sig på stentypens Pokémon. Lola använder uteslutande vattentyper. Mindre bra saker inträffar när Brock är borta och när Lola vill ha lite kul. Även om familjeärendet är bättre att se på än att förklara, låt det vara känt att Brock har en mycket intressant familjedynamik.

Pokémon Gardiner Pikachu

Lämna en kommentar

Observera att kommentarer måste godkännas innan de publiceras.

Denna webbplats är skyddad av reCAPTCHA och Googles integritetspolicy . Användarvillkor gäller.