Misty Pokémon Fakta

Misty

Misty var en integrerad del av Ash Ketchums resa under en stor del av den tidiga animeserien. Här är några fakta som fansen kanske inte känner till om henne.

Pokémon-animen har haft en ständig ström av rollfigurer sedan dess start. Ash kommer inte bara att besöka olika udda stadsinvånare under sin resa, utan han har också gått bredvid en lång rad följeslagare, var och en av dem har oundvikligen lämnat hans sida. Detta innefattar självklart Brock, liksom hans första följeslagare (och möjliga kärleksintresse), Misty.

Misty var en väsentlig del av Ash Ketchums resa under en stor del av de tidiga serierna och har nyligen återvänt för en kort men efterlängtad återkomst i den moderna berättelsen. Hon var den livliga och hetlevrade motpolen till Ash och Brock och var en aspirerande Vattentyps-mästare. Även om vissa fans kan känna nostalgiska minnen, kommer ingen att ha en fullständig kunskap om seriens första kvinnliga huvudperson, vilket gör att några av hennes berättelsepunkter förblir okända även för de mest aktiva fansen.

1. Hon är Ashs långvarigaste kvinnliga följeslagare

På samma sätt som Doktorn från Doctor Who är Ash Ketchum en tillsynes tidlös äventyrare som har haft en ganska mångsidig grupp av följeslagare genom åren. Och medan många kanske med glädje minns personer som May, Dawn och Serena, är det Misty som har den stora äran av att ha varit den längst varaktiga kvinnliga rollmedlemmen.

I nästan 300 avsnitt har Misty förgyllt publiken med sin ambitiösa attityd och ständiga tjatande; och på grund av hennes tidiga medverkan och långa karriär har hon blivit nästan lika förknippad med serien som Ash själv.

2. Hon byter röstskådespelare

Även om en långvarig serie kan verka vara ett garanterat jobb för röstskådespelare, är det vanligt att personalen i en tv-serie byts ut. Misty är en sådan karaktär som många fans kanske inte har insett att hon bytt röstskådespelerska. Under de första 8 säsongerna röstades Misty av Rachael Lillis (som även ger röst åt Team Rockets Jessie).

Efter hennes avsked tog Michele Knotz över Jessies roll, medan Mistys plats lämnades tom på grund av hennes egen, kanoniska avresa. Det skulle dröja tills hennes senare cameos som Michele äntligen fick möjlighet att ge röst åt Misty.

3. Hon återvänder i Sun And Moon

Även långvariga fans kommer troligen att sluta följa serien, då de har upplevt serien både med och utan Misty. Dock tog Sun and Moon en ganska kreativ chansning när den antydde att hon och Brock skulle återvända för några äventyr i Alola. Efter år och hundratals avsnitt där hon bara nämndes i förbigående skulle Misty äntligen få tillbaka en konsekvent roll för att konkurrera med Ash och tala ned till honom.

Detta kan ha varit ett skamlöst sätt att locka tillbaka nostalgiska fans, men vem kunde motstå att åtminstone överväga att titta på serien igen när Misty återkom på reklambilder?

4. Hon tillverkar fiskedrag

Animeserien berörde aldrig detta särskilt mycket, särskilt inte i väst där avsnitt 35 censurerades, men Misty har faktiskt en ganska stor talang för att tillverka fiskedrag. I efterhand är det ganska logiskt med tanke på hennes karriärintressen. Misty strävar efter att bli en mästare på Vatten-typen och hon syntes till och med i början av serien fiska efter nya Pokémon.

Det är bara logiskt att hon har en talang för att göra sina egna fiskedrag. Hon har inte bara gjort personliga drag åt sig själv, utan har till och med gett ett till Ash, något som dyker upp då och då när han fiskar.

5. Ögongodis

Även om Pokémon marknadsförs till barn kan de japanska sändningsstandarderna vara lite vuxna. I ett försök att fånga uppmärksamheten hos yngre pojkar har seriens regissör, Masamitsu Hikada, erkänt att hans team endast inkluderade Misty som "ögonfröjd".

Även om Misty har utvecklats till mer än bara ett gulligt ansikte för hängivna fans innebär tyvärr detta att teamet inte har något personligt eller professionellt incitament att konsekvent ta tillbaka henne, likt de andra kvinnliga följeslagarna från Ashs förflutna.

Misty Pokémon Fakta

6. Hon och hennes systrar blev övergivna

De flesta fans vet att Misty har en ganska tumultartad historia med sina äldre systrar. Som den yngsta känner hon sig ofta underlägsen sina bortskämda och högdragna syskon. Men det var inte förrän i Pocket Monsters: The Animation som fansen skulle inse att det kunde bli ännu värre därifrån.

På grund av stränga regler för gymuppdrag verkar det som att Mistys föräldrar övergav henne och hennes systrar när de var små, och lämnade de blivande tränarna att klara sig själva. Att veta detta ger en helt ny betydelse åt Mistys ständiga strävan efter självständighet och varför ingen annan försökte driva Cerulean Gym. 

7. Hon förlorar Togepi efter att den utvecklas

Misty kanske är känd som en tränare som specialiserar sig på vatten-typens Pokémon, men hon har haft några Pokémon av andra typer i sitt lag. Av dem alla är den mest ikoniska utan tvekan hennes Togepi. Togepi började som ett ägg för Ash, och det kläcktes nära Misty och betraktade henne som sin mästare. Detta innebar en hel del bedårande (och ibland skrämmande) upptåg av en bebis-Pokémon med kraftfulla psykiska krafter.

Det som vissa fans kanske inte har lärt sig är dock att Togepi så småningom skulle utvecklas i serien till Togetic. I Advanced Generations skulle Togepi utvecklas för att hjälpa Misty och hennes vänner, men kort därefter måste den lämna Mistys sida för att försvara Togepi Paradise.

8. Misty får sin cykel reparerad

Fansen älskar att påpeka att Ash aldrig riktigt betalade tillbaka Misty för att ha förstört hennes cykel. Även om han personligen aldrig gjorde det, upptäckte Misty att Sjuksköterska Joy hade reparerat hennes cykel efter deras resor i Johto.

Efter år av att höra henne klaga på att få sin cykel fixad var det konstigt att faktiskt se hennes enda, konsekventa story arc bli avslutad och ännu konstigare att se henne brottas med sina sanna känslor för Ash och hennes äventyr med honom. Åtminstone fick hon ett häftig färdmedel att ta sig dit hon behöver.

9. Hon väljer ansvar framför äventyr

Efter att ha fått tillbaka sin cykel efter sina äventyr i Johto var Misty tvungen att fatta ett viktigt beslut om sin framtid. Utan en anledning att följa med Ash hade Misty inte längre någon yttre anledning att fortsätta resan. Trots att hon brottades med att följa honom, var hennes beslut oundvikligen fattat åt henne.

Hennes äldre syster blev trött på att driva gymmet och bestämde sig för att ge sig ut på turné med deras vattenshow. Utan någon annan att sköta Cerulean Gym valde Misty ansvar, och lämnade serien för gott för att bli den gymledare som hon hade arbetat så hårt för att bli.

10. Hon är inte en gymledare

Medan Misty var ansvarig för Cerulean Gym, kanske hon egentligen inte hade rätt licens för att driva det. I avsnittet "Cerulean Blues" börjar en Pokémon-inspektionsbyrå att underkänna flera gym som inte uppfyller deras höga standarder. De börjar rikta in sig på Cerulean Gym och lämnar Misty att testa sin nya träning.

Tyvärr för Misty inträffade inspektionen på samma dag som en Gyarados börjar terrorisera hennes gym och tre fuskande bröder beslutar sig för att utmana henne. Genom hårt arbete, uppfinningsrikedom och förmågan att inte vara rädd för en Gyarados lyckas Misty imponera på inspektören. Medan den engelska dubbningen klart och tydligt säger att hon klarar sig och nu är gymledare, hade den japanska dubbningen mer återhållsamhet och sa att hon gjorde tillräckligt för att bara fortsätta driva gymmet.

Pokémon Figurin Misty

11. Mistys föräldrar övergav henne

Misty kan verka glad och optimistisk det mesta av tiden, men i själva verket finns det mer till den tuffa unga tjejen. I Pocket Monsters: The Animation (en romanisering av animen skriven av animens författare) avslöjades det att Mistys föräldrar övergav henne och hennes systrar när de var väldigt unga. Detta verkar ha berott på de stränga reglerna för Gym-plikten. Således är det Misty och hennes systrar som är ansvariga för att sköta Gymmet på egen hand.

Det är därför Mistys föräldrar, till skillnad från Brocks och Ashs, aldrig visades i animen. Faktum är att när man tittar tillbaka på serien är det konstigt att serien aldrig försökte utforska hennes bakgrundshistoria, men det kan mycket väl vara så att sådana tunga teman inte passade för en anime avsedd för barn.

12. Mistys ålder

Det råder ingen tvekan om att Misty är utan tvekan den mest sansade i trion. Den aspirerande vatten-Pokémon-mästaren verkar vara den mognare jämfört med Ash, som agerar ganska häftigt då och då, och den flicktokige Brock. Det sägs dock att Misty bara är 10 år gammal när serien börjar.

Med tanke på hennes unga ålder är det förvånande att hon tilläts resa runt i världen från första början. Det finns också det faktumet att Misty, Ash och Brock ofta har varit inblandade i livsfarliga situationer och Mistys beslut att stanna hos gruppen och inte återvända hem är otypiskt för en 10-åring. Hennes ålder belyser också hur smart hon är jämfört med resten av sina vänner.

13. Besatta män

Det har funnits ett antal Pokémon-avsnitt som har blivit förbjudna av olika anledningar. "Beauty and The Beach", seriens 18:e avsnitt, var det första Pokémon-avsnittet som förbjöds i alla länder utomlands. Orsaken till förbudet var att James, en medlem av Team Rocket, klädde ut sig och bar uppblåsbara bröst i en scen. Men förutom just detta fanns det en annan pinsam situation som skapade mycket uppståndelse. I avsnittet försöker en gammal man vid namn Moe rädda sin fallerade restaurang, och efter att ha skadat sin egendom går Ash, Brock och Misty med på att hjälpa honom att arrangera en skönhetstävling för att locka kunder och rädda hans restaurang. Tyvärr blev det obehagligt när Moe säger till Misty att han skulle vilja träffa henne när hon är myndig. Som tur är ändrade den engelskdubbade versionen av animeserien raden så att han istället säger att hon påminner honom om hans barnbarn.

14. Misty vill bli behandlad mer som en dam

Trots att hon är den enda tjejen i trion har Misty aldrig blivit behandlad annorlunda än pojkarna och, även om detta är bra, önskar Misty hemligen att hon skulle bli behandlad mer som en dam av sina vänner. I Ash och Pikachu-mangan pratar Misty om att hon vill bli behandlad mer som en dam och erkänner att hon är ledsen över hur de behandlar henne.

Fans av animeserien skulle aldrig misstänka att karaktären känner så här med tanke på hur självsäker hon är. I Pokémon-animeserien framställs Misty också som en "tomboy" (en tjej som beter sig som en pojke), men det är trevligt att se att det finns en annan sårbar aspekt hos henne. Detta gör bara Mistys karaktär mer komplex och tredimensionell.

15. Misty är en kräsen ätare

Misty, Brock och Ash rest till olika delar av världen och provat olika maträtter från hela världen. Trots det finns det två saker som Misty helt enkelt inte kan äta: paprika och morötter. Trots karaktärens morotsfärgade hår gillar hon helt enkelt inte grönsaken och ogillar dem nästan lika mycket som hon fruktar insekts-Pokémon. Misty tycker inte heller om paprika, vilket får en att tänka att hennes maträtter måste vara väldigt smaklösa. Det intressanta att notera är att många av de rätter som Misty äter i Pokémon helt enkelt inte kan ätas utan lite krydda, så hennes undvikande av paprika är ganska märkligt. Förhoppningsvis kommer vi, som fans av Misty, någon dag få en förklaring till varför Misty är så emot morötter och paprika.

Misty Pokémon Anime

16. Misty är rädd för insekts-Pokémon

Många av oss är ganska rädda för vissa insekter såsom mördarbin, myror och skalbaggar, men Misty fruktar alla Bug Pokémon. Detta avslöjades i de tidiga avsnitten av serien när den blivande vatten-Pokémon-mästaren stötte på en Caterpie. Misty blev så rädd att hon inte kunde röra sig från sin plats förrän Ash bestämde sig för att fånga Pokémonen. Även i senare säsonger har hennes rädsla för insekter inte minskat. Faktum är att hon aktivt har försökt hålla sig borta från Ashs Caterpie och vill inte bli vän med den. Hennes ogillande för insekter är till och med större än hennes avsky för morötter och peppar. Med det sagt tycker Misty om Bug Pokémon som inte liknar insekter och som är särskilt söta, som Ashs Heracross och till och med Pokémonen Pineco.

17. Hett temperament

Fans av den ursprungliga Pokémon-animen vet att Misty inte är den som håller tillbaka om hon någonsin blir arg på någon. Varje gång Misty blir upprörd på någon visar hon sig vara mycket aggressiv. De flesta gångerna riktas hennes ilska mot Ash och hon syns skrika på honom. Många gånger är hon inte rädd att använda sina knytnävar till sin fördel.

Faktum är att Misty har slagit Ash så många gånger under den ursprungliga seriens gång att den engelskt dubbade versionen av Pokémon-animen bestämde sig för att klippa bort en del av materialet. Och även om Ash inte är den smartaste killen där ute (han brukar alltid få gruppen vilse), verkar Mistys ilska mot honom bara vara lite för mycket.

18. Misty kanske är hemligt förälskad i Ash

En legion av fans har alltid trott att Misty och Ash är förälskade i varandra, med många som går så långt som att säga att de är i "end game" (slutspel). Medan de två bråkar vid flera tillfällen, förstår de också varandra mycket väl och det antyds starkt att de attraheras av varandra. Mistys raseri mot Ash betraktas också av många som hennes sätt att hantera sina känslor för honom. I den (icke-kanoniska) musikaliska scenföreställningen "Pokémon Live!" som turnerade runt i USA blir Mistys känslor för Ash väldigt tydliga i en hjärtskärande ballad. Fans av förhållandet mellan Misty och Ash har antagit låten som deras "shipping anthem" (låt som representerar deras önskade förhållande).

Förutom pjäsen har det också skrivits fanfiktioner dedikerade till relationen mellan de två karaktärerna. Och än idag är det en av de mest populära relationerna från serien.

19. Hon höll på att bli överfallen av Squirtles

Squirtle var en av de Pokémon från Generation 1 som var tillgängliga för unga Pokémontränare. Den bedårande blåhudade Pokémon blev en del av Ashs team i avsnittet "Here Comes The Squirtle Squad". I avsnittet övertygar Meowth en grupp Squirtles om att Ash och hans vänner egentligen är dåliga människor. Så Squirtles kidnappar Ash, Brock och Misty. I ett försök att kämpa för sin överlevnad blir Pikachu skadad.

Ash övertalar Squirtles att låta honom hämta medicin till sin skadade Pokémon. Squirtles håller med, men säger att om han inte kommer tillbaka före klockan tolv så kommer de att eliminera Misty. Med tanke på att Squirtles visas som älskvärda varelser är detta verkligen mycket chockerande. Så det är logiskt att den engelska dubbningen ändrade det till att Squirtles hotar att färga Mistys hår i en annan färg istället för att döda henne om Ash kommer för sent. 

20. Hon blir lätt avundsjuk

Fans av serien vet att Misty aldrig är den som backar undan från en utmaning. Även om hon är extremt smart och mogen i sättet hon närmar sig saker på, tillåter Mistys tävlingsinstinkt henne att ibland känna sig osäker och till och med avundsjuk på andra människor. Mestadels är denna avundsjuka riktad mot andra kvinnliga karaktärer i Pokémon-världen, som öppet erkänner att de gillar Ash. Ofta blir hon arg när Ash blir förälskad i någon tjej. Hennes ogillande för andra tjejer som gillar Ash blir tydligt i den japanska animefilmen "Pokémon: The Movie 2000" när Misty syns surmulande efter att en invånare på Shamouti Island (dit Misty och Ash har kommit för det årliga Legend-festivalen) väljer att välkomna Ash med en kyss.

Lämna en kommentar

Observera att kommentarer måste godkännas innan de publiceras.

Denna webbplats är skyddad av reCAPTCHA och Googles integritetspolicy . Användarvillkor gäller.