Fakta Om Pokémon Bollar

Fakta Om Pokémon Bollar

Inget föremål är viktigare för spelet Pokémon än själva Pokémon-bollarna, och en mängd olika sådana har designats för att ge ytterligare strategiska möjligheter när du försöker fånga dem alla.

Tack vare årtionden av framträdanden i spel, anime, manga och många andra medier, har Pokémon-bollar en överraskande rik historia. Här är 15 saker du inte visste om Pokémon-bollar.

1. Pokémon-Bollarnas Ursprungliga Design 

Satoshi Tajiri och Ken Sugimori presenterade år 1990 idén för Nintendo: ett spel där spelarna kunde fånga olika varelser och träna dem för att strida mot varandra. Spelet kallades vid den tiden för Capsule Monsters och innehöll två nyckelkomponenter: kapslarna och monstren de kunde innehålla. Monstren skulle så småningom bli Pokémon (kort för "pocket monsters") och kapslarna skulle följaktligen bli kända som Pokémon-bollar.

Precis som konceptet och titeln, så förändrades inte designen av Pokémon-bollarna mycket från idé till färdig produkt. Sugimoris ursprungliga skiss för dessa enheter var baserad på gashapon-kapslar, som innehöll små leksaker som kunde vinnas från gripmaskiner. Den runda, tvåfärgade designen vi är bekanta med är mestadels oförändrad, med undantag för att knappen flyttades från toppen av ena halvan till mitten av öppningen. Det är därför passande att denna grundläggande design också har funnits med sedan de tidiga dagarna i Pokémon-världen.

2. Deras moderna utseende går tillbaka till Pokélantis

En episod av Pokémon-animen från 2006 med titeln "Battling the Enemy Within!" visade amerikanska tittare en av de äldsta versionerna av den moderna Pokémon-bollen. I episoden möter Ash och hans vänner en man vid namn Brandon, som berättar för dem historien om Kung Pokélantis. En gång en magnifik stad, blev kungen galen av tanken på att han kunde kontrollera den legendariska Ho-Ohs enorma kraft. Istället utplånade Pokémonen kungen och Pokélantis, vilket endast lämnade ruiner efter sig.

Pokémon Boll Fakta

Det är i dessa ruiner som Ash hittar en stenklenod som ser nästan identisk ut med dagens Pokémon-bollar. Istället för att innehålla den mäktiga Ho-Oh, innehöll den dock faktiskt kungens onda ande. Även om implikationerna av en magisk relik som innehåller de avlidnas själar förmodligen borde utvecklas lite mer i Pokémon-världen, är det fascinerande att lära sig att designen, om än inte syftet, med moderna Pokébollar har mycket gamla rötter.

3. Antika föremål som användes för att förvara Pokémon

Medan den gamla orben som användes av kungen av Pokélantis kanske inte hade kraften att hålla en Pokémon, har andra reliker haft denna förmåga. I ett av de tidigaste avsnitten av animen visar det sig att ruinerna av Pokémopolis ligger förvånansvärt nära Ashs och Reds hemstad Pallet Town. Under avsnittet "Det urgamla pusslet i Pokémopolis" möter vi Dr. Eve, som studerar den arkeologiska platsen när Ash och hans vänner träffar henne. Hon upptäcker tre reliker som visar sig innehålla gigantiska Pokémon.

De första två är ganska kusliga, då den Ojordiska Urnan låses upp med en sked för att avslöja en jättestor Alakazam och den mörka anordningen innehåller en enorm Gengar. Deras hot neutraliseras snabbt när den trofasta Jigglypuff sjunger sin sång och aktiverar den gigantiska klockan. Reliken börjar lysa och avslöjar att den innehåller en gigantisk Jigglypuff, som får alla människor och Pokémon att somna. Precis som sin mindre motsvarighet blir denna Pokémon rasande av detta. Det visar sig att den gigantiska klockan också innehåller en gigantisk pensel, som den enorma Jigglypuff använder för att klottra på allt och alla. Det verkar som att vissa saker aldrig förändras.

4. En jättelik sten-Pokeball innehöll en gång en Claydol

Gigantiska versioner av Pokémon som hålls inom massiva stenreliker verkar vara ett återkommande tema i Pokémon-seriens fornhistoria. Till exempel, 2005 års avsnitt "Claydol Big and Tall" avslöjade existensen av en enorm sten-Pokéboll som vilade på toppen av ett berg. Tack vare en gammal text får vi veta att för mer än 20,000 år sedan skapades Pokémon Claydol för första gången och var då mycket större än den är nu. Denna gigantiska Claydol hölls en gång i en jättelik stenboll, som senare förstördes. Författaren till texten, Den Vita Vise, byggde ett annat liknande hus för Pokémonen och inneslöt en Claydol inuti. Sedan kom Team Rocket och förstörde allt och släppte ut besten.

Till slut lyckas Ash och hans vänner fånga Claydol igen i en Pokéboll, men avsnittet väcker några intressanta idéer. För det första, att stenapparaten kunde innehålla Pokémonen, vilket ytterligare antyder en koppling mellan magi och vetenskap i Pokémon-universumet. För det andra, idén att denna anordning från 20,000 år sedan ser identisk ut med moderna Pokébollar. Slutligen verkar Claydol vara ytterligare ett exempel på människoskapade Pokémon, såsom Porygon, Mewtwo och Type: Null.

5.  Vissa tränare använder kraftfulla artefakter för att hålla sina Pokémon

Inte bara forntida människor använde magiska föremål för att fånga Pokémon. Animen har några exempel på tränare som använde speciella enheter för att fånga kraftfulla fickmonster. Genom historien har det funnits människor kända som Aura-vakter som reser runt i världen och hjälper dem som behöver det. En anmärkningsvärd vakt levde för tusen år sedan och hette Sir Aaron. Aaron använde en mystisk juvel som fanns i sin stav för att fånga sin partner Lucario, eftersom det inte fanns Pokémon-bollar på den tiden. Vi får en närmare titt på deras unika historia i filmen "Lucario and the Mystery of Mew" från 2006.

Några år senare möter vi en annan Aura-vakt i anime-avsnittet "The Keystone Pops!" Tvådelaren avslöjar hotet från en uråldrig Spiritomb som slutligen behärskades och fångades i The Odd Keystone för över 500 år sedan. Liksom Ash reste Aura-vakten med en Pikachu. Kanske är Ash bara återfödelsen av denna hjälte från förr. På ett eller annat sätt ger Aura-vakterna och deras mystiska artefakter en annan aspekt av den pågående utvecklingen av Pokémon-bollen.

6. Det finns över 40 olika typer av Pokémon-Bollar

Pokémon Bollar Fakta

Oavsett historien bakom dessa kraftfulla reliker och den kontroll de har över Pokémon, vet vi mycket mer om de moderna inkarnationerna av enheterna som används för att fånga varelser. Genom animeserier, manga och filmer har vi fått se ett antal olika variationer av Pokémon-bollar. I spelen finns dock endast 26 modeller som tränare har tillgång till.

Nya spel har lagt till Lure Balls för Pokémon som fångas medan man fiskar, Heavy Balls för massiva Pokémon och Beast Ball, släppt i Sun & Moon. De ursprungliga Pokémon-bollarna, och de tidigast introducerade, är de som har förblivit likadana över plattformar (inklusive Pokémon GO). Det finns den klassiska Pokémon-bollen, med sitt röda och vita färgschema; Great Ball, för starkare Pokémon; Ultra Ball, med dess karaktäristiska 'H' på toppen som ett arv från dess japanska namn, Hyper Ball; och Master Ball, kapabel att fånga vilken Pokémon som helst. Precis som vi kan vara säkra på att varje nytt spel kommer att introducera nya Pokémon, är variationer av Pokémon-bollar också säkra att följa.

7. Pokémon-Bollar kan vara 300 år gamla

År 2000 fick vi vårt första tecken på att moderna Pokémon-bollar inte var så, tja, moderna trots allt. I anime-avsnittet "A Shipful of Shivers" träffar Ash och gänget inte bara på några spök-pokémon, utan också en spöklik tränare. Känd endast som Kapten, får vi veta att han var en Pokémon League-mästare för 300 år sedan. Då använde han sin Gastly och Haunter för att vinna och fångade dem inom vad som verkar vara standard Pokeballs. Dessutom är pokalen han håller i också modellerad efter enheterna.

Även om vi har sett utseendet på Pokémon-bollen som användes tidigare, vilket gör själva pokalen mindre av en anomali, är det faktum att det fanns fungerande Pokémon-bollar för 300 år sedan ganska förvånande. Enligt officiella källor uppfanns dock Pokémon-bollar som vi känner dem faktiskt år 1925 av Professor Westwood. Vi träffar honom i säsong 1-avsnittet "The Evolution Solution", där han lär våra hjältar om det unika sättet Slowpoke smälter samman med Shellder för att utvecklas till Slowbro. Det finns gott om verkliga exempel på människor som innovativt bygger på (eller stjäl) befintlig teknik och sedan patenterar dem, så kanske det här är ett liknande fall.

8.  Pokémon-Bollar har ett naturligt ursprung

Långt innan Professor Westwood fulländade Pokémon-bollen, och till och med innan Kaptenen använde sin, fanns det mer naturliga versioner av Pokémon-bollar som människor använde. I den andra generationen av spelet introduceras spelarna för apricorn. Dessa stora nötter kommer i olika färger, och var och en kan användas för att skapa en specifik Pokémon-boll. I moderna tider är apricorn-bollar ganska sällsynta, men de brukade vara mycket vanligare.

Även om berättelsen inte är exakt, användes apricorn först för att skapa förfäderna till moderna Pokémon-bollar någon gång mellan 400 och 700 år sedan. Före Kaptenens mer samtida Pokémon-bollar, verkar dessa apricorn-bollar vara de första föremålen som användes för att innehålla Pokémon som någon kunde skaffa. De verkade också flytta Pokémon-världen längre bort från magi, eftersom de äntligen tillät vanliga människor att fånga och kontrollera de fantastiska odjuren runt omkring dem.

9.  Pokemon är vid medvetande inne i sina Pokémon-bollar

Pokémon Boll Fakta

Även om världen av Pokémon för det mesta presenteras ytligt och inte är avsedd för djupare överväganden, kan både unga och gamla spelare inte låta bli att föra filosofiska diskussioner kring några av de mer problematiska områdena i universumet. Främst bland dessa argument är frågan om att använda Pokémon för strid är likvärdigt med hundkamper och djurplågeri. Kopplat till den idén är hela konceptet att äga och kontrollera Pokémon. Även om det kan argumenteras att vi gör samma sak med husdjur och gårdens djur i den verkliga världen, är ett område av Pokémon särskilt oroande: om Pokémon är medvetna medan de sitter inne i sina bollar.

Vi har sett i animen att när en Pokémon reser mellan sin boll och den yttre världen, är de inneslutna i någon form av energi. Vi vet också att bollarna kan krympa och tydligt kan innehålla varelser som är många gånger större än apparaterna. Några exempel från animen och mangan tyder dock på att Pokémon fortfarande är ganska klara i tanken medan de är inne i sitt lilla fängelse. Bilderna tycks indikera att en Pokémon krymper ner när den placeras i en boll, men annars bara sitter runt i en sfärisk behållare. Man kan bara föreställa sig att de tillbringar mycket av den tiden med att sova, men det vore trevligt om de åtminstone fick något spel eller några snacks. 

10.  Andra föremål kan hantera Pokémon

Vi har redan diskuterat ett antal reliker som kan hålla Pokémon på samma sätt som Pokémon-bollar gör, men det finns många andra föremål i animeserien som har kraften att kontrollera varelser istället för att fånga dem. I avsnittet "Control Freak" får vi lära oss om en drottning från förr som använde en mask och stav för att kontrollera Pokémon, men i själva verket använde hon sofistikerade höga frekvenser för att hantera dem inom sitt bysamhälle, likt ett antikt stöd-halsband. Filmen Arceus and the Jewel of Life presenterade ett liknande koncept, då den skurkaktiga Marcus kontrollerade sina Heatran och Bronzong med hjälp av någon speciell rustning.

Senare stöter vi på de röda, blåa och Jade-kulorna, som har makt över vissa varelser. Alla dessa enheter verkar ha negativa effekter på Pokémon och erbjuder endast tillfällig kontroll. Detta tycks understryka att fånga Pokémon är det enda naturliga sättet att säkerställa deras lojalitet. Det finns dock ett undantag till det, som vi får reda på när vi möter Cyrus i den fjärde generationen av Pokémon. Han kontrollerar de legendariska Pokémon Palkia och Dialga med hjälp av den kraftfulla Röda kedjan. Han påstår att detta gör att han kan kontrollera dem utan att deras kraft minskar genom en Pokémon-boll. Detta är en av våra enda indikationer på att att fånga en Pokémon faktiskt försvagar och tämjer den något, och att i det vilda är Pokémon som starkast.

11. Tränare älskar att vara kreativa när de använder dem

Medan många av våra avvikelser från det klassiska användandet av Pokémon-bollar kommer från animen, har den långkörande manga-serien också sina egna innovationer. I Pokémon Adventures-serien möter vi fem olika tränare som alla har unika sätt att fånga Pokémon på. Även om de alla använder Pokémon-bollar, fäster de dem vid olika verktyg och vapen för att krydda sina segrar. Kolga och Falkner uppdaterar kasthandlingen som förknippas med att fånga Pokémon genom att använda shurikens och boomerangs respektive för att utplacera sina bollar. Kolga och hans dotter Janine använder sin metod för att frigöra Pokémon på överraskande platser. Falkner gör samma sak, men eftersom hans boomerangs är tillverkade av fjädrar från en Skarmory kan de faktiskt bli osynliga för ytterligare överraskningar.

Karaktären Erika använder på ett genialt sätt Pokémon-bollar fästa vid ändarna av pilar. Bruno, å andra sidan, fäster förvirrande Pokémon-bollar på nunchucks, eftersom han verkar vilja komma nära och personligt med sina fångster. Slutligen har vi Bugsy, som förkroppsligar sitt namn genom att ha ett nät designad med en Pokémon-boll fäst vid det. Liksom Bruno verkar han vilja komma mitt i smeten när han fångar Pokémon. 

12.  Vissa tränare har sina egna unika Pokémon-Bollar

Fakta Om Pokémonbollar

Precis som vissa tränare från mangan har sina egna unika varianter av Pokémon-bollar har ett antal karaktärer vi möter i animen sina egna speciella verktyg för att fånga Pokémon. Två primära exempel är Pokémon-bollarna som ägs av Sam och Lokoko.

I filmen Celebi: Skogens röst transporteras en pojke vid namn Sam till modern tid från sitt hem för 40 år sedan. Trots att Pokémon-bollar funnits sedan 1920-talet har Sam en hemgjord version som verkar vara liknande metoden som används för att förvandla apricorn till bollar. Hans Steampunk-liknande version har en vridbar topp som måste roteras för att släppa ut Pokémonen, och ger oss vår första goda titt på hur äldre Pokémon-bollar kan ha fungerat.

Lokoko har å andra sidan en Pokémon-boll som liknar den ursprungliga designen med knappen på toppen. Precis som den skissen är den äldre än andra Pokémon-bollar och verkar vara från över 200 år sedan. Hur kan Lokoko ha en 200 år gammal Pokémon-boll? Avsnittet "Just Waiting on a Friend" är något av en klassiker och avslöjar att den unga flickan faktiskt är en illusion kastad av en uråldrig Ninetales. Det är typiskt att den första flickan som faktiskt gillar Brock bara är en hunds inbillning.

13.  Mer än vad som möter ögat

Vår historia om permutationerna av Pokémon-bollar skulle inte vara komplett om vi inte tog upp idén att inte alla Pokémon-bollar är som de verkar vara. Både i animen och spelet kan de små röda och vita sfärerna innehålla mer än bara Pokémon. Framförallt i spelet hittas slumpmässiga föremål - inklusive andra Pokémon-bollar - bara liggande runt om i olika vrår och hålor, och är inneslutna i Pokémon-bollar. Denna idé har inte utvecklats alltför långt, men den visar att enheterna är kapabla att göra mer än bara fånga levande varelser.

Det andra märkliga med denna klassiska design är att ett antal Pokémon imiterar det. Med tanke på hur snabbt Pokémon kan förändras och utvecklas, är det möjligt att varelser som Elektrod och Voltorb bara efterliknar versionen av bollarna som vi har sett de senaste 300 åren. Foongus och Amoongus fortsätter denna trend, men det får oss att undra hur alla dessa Pokémon såg ut innan Pokémon-bollar fanns för dem att imitera. Den andra möjligheten är att när det var dags att komma på ett färgschema för enheterna, drog uppfinnarna helt enkelt inspiration från naturen.

14.  Pokémon markeras när de har fångats

Alla av oss skulle ljuga om vi sa att vi aldrig försökt fånga någon annans Pokémon. Oavsett vilken version av spelet du först spelade, kom det en stund när du helt enkelt inte kunde motstå att kasta en boll på en motståndares Pokémon för att se vad som hände. Tyvärr är inte detta skurkaktiga drag tillgängligt för oss spelare. I animen får vi faktiskt en liten förklaring till varför detta är möjligt.

Det verkar som att när du först fångar en vild Pokémon blir den märkt. Detta verkar vara kopplat inte bara till tränaren, utan också den exakta bollen som innehåller Pokémonen. Denna märkning förhindrar att Pokémonen fångas av en annan boll (och antagligen att du placerar den i en boll som tillhör en annan av dina varelser). Om tränaren överger Pokémonen eller dör verkar märket hålla sig kvar tills Pokémonen väljer att bli av med det.

Vi ser detta spelas ut i "Charmander - Den Vilse Pokémon", det elfte avsnittet av Pokémon-animen. Till en början kan inte Ash fånga den berömda varelsen eftersom den fortfarande längtar efter sin tidigare misshandlande ägare. Till slut vinner han över den och den tillåter sig själv att bli fångad. Men när den utvecklas kommer den fortsätta att vara svår för Ash att kontrollera.

15. En enorm Pokémon-Boll byggdes för en gigantisk Haunter

För att avsluta denna artikel, låt oss återigen återvända till idén om jättelika Pokémon som är inneslutna i ovanliga bollar. Liksom ett antal av de märkligaste exemplen kommer detta från manga-serien. I kapitlet "Spökar i mina drömmar" från The Electric Tale of Pikachu-serien möter vi en enorm Haunter kallad Svart Dimma. I berättelsen orsakar varelsen all slags kaos i Saffron City och ser generellt ut som en levande mardröm. Den äter till och med själen av gymledaren Sabrina. Lyckligtvis har hon en reserv i sin Abra.

Till slut skapas en massiv Pokémon-boll kallad Enormo Pokéboll-X1 i ett försök att fånga monstret. Det fungerar tillfälligt, tills Pokémonet använder draget "Explosion" för att befria sig själv och förstöra bollen. Konceptet med Svart Dimma är mycket intressant, och det skulle vara spännande att se animen utforska mörkare teman som detta i framtiden – särskilt om man beaktar att vissa Pokémon kan använda drag inuti en boll för att fly. Om inget annat visar det bara att det finns mycket mer med Pokémon-bollar än vad vi någonsin trodde. 

Lämna en kommentar

Observera att kommentarer måste godkännas innan de publiceras.

Denna webbplats är skyddad av reCAPTCHA och Googles integritetspolicy . Användarvillkor gäller.