När Kom Pokémon Ut

När Kom Pokémon?

Efter 25 år är Pokémon fortfarande populärt. Här är några roliga fakta om denna populära franchise.

Pokémon har funnits i över 25 år nu och franchisen har kommit långt sedan den första generationen. Sedan fansen först fick tag på de många adaptionerna har de varit lojala och hängivna till denna franchise. Många av dem vet nästan allt som finns att veta om Pokémon.

Visserligen finns det också många tillfälliga fans och nykomlingar till franchisen som kanske inte vet lika mycket som den hängivna fanbasen. Om de någonsin har undrat när serien först släpptes och några av de andra intressanta fakta om denna franchise, är det nu en bra tid att lära sig.

Pokémon Ryggsäck Ash Ketchum

1. När Kom Pokémon?

Pokémon släpptes för första gången den 27 februari 1996. Det skulle ta ett par år för franchisen att ta fart över hela världen eftersom det bara fanns i Japan fram till 1998. Pokémon släpptes i Nordamerika den 28 september 1998, i Australasien den 23 oktober 1998 och i Europa den 5 oktober 1999. När det väl kom ut blev det ett fenomen och alla var besatta av de söta men kraftfulla varelserna. Franchisen blev så framgångsrik och populär inom nästan alla former av media, inklusive filmer, TV-serier och såklart spel.

2. Började som ett videospel

Trots vanligt antagande började franchisen faktiskt inte med samlarkortspelet eller animeserien. Pokémon introducerades för världen som ett videospel på Game Boy, där spelare skulle ge sig ut på en resa för att fånga och strida med Pokémon. Spelet följer historien om en ung pojke som kämpar mot åtta gym-ledare med de Pokémon han fångar. På vägen stöter han på en grupp kriminella, kända som Team Rocket, och måste stoppa dem från att skada de stackars varelserna. När spelarna får alla åtta märken, kan de utmana de fyra elitmedlemmarna och mästaren. Om de lyckas blir de den nya mästaren av Kanto-regionen.

3. Förkortning för Pocket Monsters

För de som någonsin undrat varför serien heter Pokémon, så är det på grund av att de varelser som tränare fångar är monster som kan få plats i deras fickor. 

Självklart behöver tränare Pokébollar för att fånga sina Pokémon eftersom många av dem är så stora. Genom att krympa dem till en hanterbar storlek kan de förvaras i tränarens ficka. Annars skulle det vara ganska svårt att stoppa en Snorlax i fickan.

4. Shigeru Miyamoto som producent

Shigeru Miyamoto, skaparen av Nintendos andra mest populära franchiser, Super Mario och The Legend of Zelda, hjälpte också till att ge liv åt detta spel. Faktum är att om det inte vore för honom skulle Nintendo inte ha arbetat med spelet alls och skulle ha missat en av sina största möjligheter. Som tur var lyckades Miyamoto övertyga företaget att arbeta med Pokémon. Som tack döpte skaparen av spelet, Satoshi Tajiri, spelarens rival efter Miyamoto och spelaren efter sig själv.

5. Idén bakom Pokémon

När Satoshi Tajiri var barn älskade han att leka med insekter. När han såg Game Link Cable, ett tillbehör som användes för Game Boy, kom han på idén att byta insekter med andra Game Boy-användare. Game Link Cable gjorde det möjligt för två Game Boys att kopplas samman och användes av spelare för att spela med varandra innan Nintendo hade trådlösa och online multiplayer-lägen. Det tog sex år för spelet att släppas efter att Nintendo och Miyamoto hade kommit överens om att arbeta med projektet. Det hårda arbetet och tålamodet lönade sig när Pokémon släpptes och fansen fullständigt älskade det.

6. Pokémon Green

De flesta människor tror att de första två spelen var Pokémon Red Version och Pokémon Blue Version. Även om det var fallet på många platser runt om i världen, så var Pokémon Blue Version faktiskt känd som Pokémon Green Version när det först släpptes i Japan.

Angående Pokémon Blue Version så var det faktiskt en förbättrad version av de första två spelen, där man tog bort buggar och gjorde vissa förbättringar. Det är därför som de första spelen som blev remakes, Pokémon FireRed och Pokémon LeafGreen, inte innehöll en remake av Pokémon Blue Version.

7. Det finns 18 typer

Det finns arton olika typer av Pokémon i serien. Varje typ har sina egna unika egenskaper och attacker som skiljer den från de andra. Spelare som lär sig om varje typs styrkor och svagheter har en större chans att vinna strider överlag. De arton typerna är normal, eld, vatten, gräs, is, elektricitet, sten, mark, stål, psykisk, gift, flygande, kämpande, mörk, insekt, spöke, fe och drake. Variationen bland typerna bäddar för spännande strider som kräver mycket kunskap och kritiskt tänkande för att komma ut som segrare. 

8. Musikal

Det fanns en musikal som hette Pokémon Live! under tidigt 2000-tal. Den var kraftigt inspirerad av animeserien och visade tydliga likheter i handlingen och sångerna från TV-serien. I musikalen ställs Ash och hans vänner återigen mot Team Rocket. Giovanni har skapat en robot inspirerad av Mewtwo, kallad MechaMew2. Han beordrar Jessie och James att fånga Pikachu för att lära MechaMew2 krafter som den inte har. Till skillnad från i animen blir Pikachu faktiskt fångad och Ash tvingas utmana Giovanni för att få tillbaka den elektriska musen och besegra Team Rockets ledare. Trots att musikens ikoniska och nostalgiska karaktär från animen och spelen var välkänd, blev musikalen inte särskilt framgångsrik och avslutades snabbt efter bara några månader.

9. Nöjespark

Den populära franchisen hade även sin egen nöjespark. Den kallades för Poképark och hade två platser i Japan och Taiwan. Attraktionerna inkluderade bl.a  Battle Coaster Torn Sky, Dancing Pokémon Mini-tour, Pichu Bros' Rascal Railway, Pokémon Starry Sky Trip, Team Aqua vs Team Magma Crash Car. För att uppmuntra fans att besöka parken, gav de DS-användare ett spel som hette PokéPark: Fishing Rally DS. Trots detta var inte nöjesparken kvar länge då både Japans och Taiwans parker stängdes det året de byggdes.

10. Populär franchise 

Av alla mediefranchiser är Pokémon den mest sålda serien i hela världen. Den är värd över 100 miljarder dollar totalt sett, med videospelen, kortspelen och merchandise som är värda miljarder för sig själva. De enda andra franchiserna som är värda över 50 miljarder dollar är Anpanman, Star Wars, Mickey Mouse & Friends, Winnie the Pooh och Hello Kitty. Videospels-serien är också en av de tre högst säljande videospels-serierna i världen. Tetris är på andra plats och Mario på första plats. Pokémon är verkligen en mästerlig franchise.

Badbyxor Pokémon Pokeball

Lämna en kommentar

Observera att kommentarer måste godkännas innan de publiceras.

Denna webbplats är skyddad av reCAPTCHA och Googles integritetspolicy . Användarvillkor gäller.